Chromebook, lacný sluha alebo drahý pán?

Ako som už v predchádzajúcom blogu spomenul, Chromebooky lákajú svojou priaznivou cenovkou, je to však finálna cena, ktorú pri výbere Chromebook-u užívateľ vo firemnom prostredí zaplatí? 
Ak nepočítame náklad na tašku a napríklad myšku, ktorú užívateľ potrebuje aj pri Windows notebooku alebo MacBooku na chromebooku sa určite nezaobíde aj bez ďalších periférii. 

USB-C vládne všetkému
Chromebooky sú dnes veľmi slušne vybavené portami spomenutý HP Chromebook 13 G1 disponuje dvoma USB-C portami a jedným USB-A portom. Je teda vhodné tieto porty dobre využiť. V pracovnom "švungu" to užívateľ dozaista ocení. Chrome OS si dobre poradí s dokovaním a viacerými monitormi čo ja veľmi oceňujem pri programovaní a tvorbe grafiky. Na stabilné miesto napríklad v domácej kancelárii sa dobre hodí USB-C Universal Dock od HP. Jeho cena je ale vyššia.
HP® USB-C Universal Dock

Ak používate len jeden externý monitor, lacnejšou a dobre funkčnou alternatívou k "dokovačke" je USB-C/HDMI kábel, ktorý stojí rádovo do 15€. Nakoľko sú Chromebooky prioritne určené na prácu v online prostredí mali by mať dobrú dostupnosť online, ethernetom však nedisponujú, sú vybavené len wifi. Pripojenie k sieti káblom čiastočne rieši dokovačka. Na cesty alebo k zákazníkovi sa však príliš nehodí, preto je vhodná investícia do USB-C/RJ45 sieťového adaptéra, napríklad k môjmu HP Chromebooku tento originálny HP adaptér, ktorý sa dá zohnať okolo 30€.


HP®  USB-C to RJ45 Adapter

Software...
V časti software je to trocha komplikovanejšie Chorme OS je v Chromebookoch distribuovaný zdarma, aktuálne Google podporuje predaj Chormebookov okrem akciových cien aj kampaňou, kde zákazník dostane 100 GB priestoru v Google Disku zdarma, avšak na obmedzenú dobu 2 rokov, čo Vás nepriamo privedie k nutnosti, po uplynutí tejto doby, zakúpiť balík Google ONE v hodnote 19,99€ / rok, pretože v základe má Disk Google len 10 GB. Chrome OS umožňuje pracovať s vašim súkromným bezplatným Google účtom a využívať obľúbené služby Gmail, Google Disk, Fotky, Poznámky, Kalendár, Kontakty atď. Čo však v prípade, keď chcete používať Chromebook viac "profesionálne" napríklad na vlastnej doméne? Tu sa dostáva k slovu platená služba G suite, ktorej sa venujem tu.

Záverom
Chromebooky sú zariadenia s dobrým konceptom a priaznivou cenovkou, čo ocenia hlavne začínajúce startupy alebo študenti. Základné programové vybavenie vo forme balíka služieb Google je pre kancelársku prácu dostatočný, zaujímavé dimenzie Chromebooky dosahujú s plateným balíkom G suite. Bohužiaľ jednoduchosť, ľahkosť a závislosť na online službách si vyžadujú dodatočné platby za služby a periférie, ktoré rozširujú použiteľnosť tejto skupiny notebookov. Nejedná sa o prehnane vysoké investície ale vo finále sa vyrovnajú cene lowcostového riešenia na platforme Windows. Podľa môjho názoru má pred sebou Chrome OS zaujímavú cestu do SMB segmentu a viem si ho dobre predstaviť v prostredí rôznych kreatívnych štúdií, marketigových agentúrach a dokonca aj IT firmách zameraných na design UI/UX a vývoj aplikácii.

Komentáre