Koncept POWERED BY CHROME for WORK, čo to je?

V presnom preklade by sme toto spojenie mohli preložiť ako "napájané Chrómom pre prácu" trochu nezmyslený preklad, nemyslíte? Musíme do tohto prekladu pridať trochu IT pohľadu. Chrome v tomto preklade predstavuje produkt spoločnosti Google vo forme prehliadača Chrome alebo jeho odľahčeného operačného systému Chrome OS. Zo spojenia "for work" je nám už jasné, že sa bude jednať o pracovný účel. 

Napájaním teda myslíme to, že daný projekt, alebo práca freelancera, prípadne celá spoločnosť sa vydala cestou využívania tohto rastúceho trendu zariadení s operačným systémom od spoločnosti Google. Chrome OS je popri Androide pre mobilné zariadenia ďalším špecifickým OS, ktorý našiel svoje uplatnenie hlavne v zariadeniach nazývaných Chromebooky. 

Čo je Chromebook?
   Chromebook je označenie prevážne pre notebook, ktorý využíva Chrome OS od spoločnosti Google. Tento špecifický notebook, podľa môjho názoru netbook, slúži prevážne na internetové prezeranie a iné online aktivity. Jedná sa o ľahké kompaktné notebooky alebo zariadenia 2v1, prípadne tablety s výbornou výdržou batérie a naozaj rýchlym štartom. Ja osobne pracujem už dlhšiu dobu so zaridením HP Chomebook 13 G1 a môžem teda hodnotiť či Chromebook môže plnohodnotne nahradiť Windows PC. Na túto tému vzniklo už niekoľko článkov a testov, keď trochu pogooglite tak určite nájdete viaceré názory.
HP Chromebook 13 G1

Na Chromebooku tvorím grafiku, napísal som na ňom niekoľko akademických prác a v spojení s dokovacou stanicou sa nezľakne ani práce na viacerých externých monitoroch. Plnohodnotne ho využívam pri kreatíve, práci s aplikáciami na projektové riadenie, video poradách, tvorbe a administrácii webu. Google svojou politikou predaja a naviazanými službami vytvoril zariadenie, vhodné pre študentov a školy, freelancerov pracujúcich so sociálnymi médiami, copywritermi a tak ďalej. Zákazník dostane za cenovku nepresahujúcu zväčša cenu 500€ značne kvalitné zariadenie.

Čo sa na ňom teda dá robiť?
   V dnešnej dobe keď sa viac a viac softwaru vytláča do cloudu a je dostupného ako SaaS (softvér ako služba) google využil synergiu s platformou Android. Využil zväčšujúcu sa dostupnosť aplikácii pre Androidy a urobil ich dostupnými na Chromebookoch. Čo to znamená? V podstate si na Chromebooku môžeme spustiť Photoshop, plnohodnotý Office of Microsoftu ale kľudne aj nástroj na editáciu videa alebo audia pre svoj podcast. 

Všade prítomný internet?
   Môže sa nám natískať otázka neustálej závislosti na internetovej konektivite. Áno, je príjemné môcť svoju prácu vykonávať z pohodlia a kľudu chaty, kde môže byť problém s internetom a to môže byť odraďujúce pri uvažovaní nad týmto druhom hardwaru. Každopádne veľa aplikácii umožňuje lokálne ukladanie práce a pri obnovení pripojenie sa obsah jednoducho uloží online, na pozadí, automaticky, bez nutnosti zásahu užívateľa. Rozpísané texty pre blog sa tak nestratia ani pri drobnom lagu internetu. Samozrejme nie všetky aplikácie ponúkajú túto možnosť, preto je potrebné sa pri nastavovaní spôsobu práce trocha zamyslieť aj nad týmto aspektom.

Je Chrome OS teda určený aj na prácu?
   Keďže sme sa v tomto článku ponorili do vôd businessového pohľadu na využitie Chrome OS, tak by sme mali túto položenú otázku aj zodpovedať. Google poskytoval zaujímavú službu s názvom G Suite, aktuálne službu z dôvodu zjednodušenia premenoval na Google Workspace. Je to služba dodávaná ako SaaS (teda software ako služba) v rámci ktorej sú aj služby pre management a bezpečnosť Chrome OS zariadení nazývaná Admin Console. Jedná sa o službu Admin a Endpoint. Tieto služby umožňujú vytváranie niečoho podobného ako je doména vo Windows prostredí a dovoľuje tak administrátorom spravovať nastavenia, aplikácie a zabezpečenie na viacerých zariadeniach s Chrome OS. Z pohľadu práce na Chrome OS ako freelancer, kedy teda nepotrebujete mať nad sebou systémového admina, ktorý bude "strážiť" čo sa so zaridením deje, tak je manažment zariadenia riadený lokálne. Výhodou je, že sa svojim súkromným účtom Google môžete prihlásiť na ktoromkoľvek zariadení s Chorme OS a hneď budete mať prístup k všetkým Google aplikáciám, samozrejme aplikácie nainštalované lokálne sa medzi zariadeniami neprenášajú. 


Komentáre